Kauza Sobůlky - přemnožení psi na "smetišti"

Rozhodně nejsme z těch, kteří vhodnými podmínkami pro psa myslí jen a pouze gauč, plnou mističku a dostatek lásky. Ale ….to možná také proto, že jsme už viděli lecos. Podobně jako smečka od Znojma, měly i holčičky Pipi Punčochatá, Viola, Bellis a Camomila “z pekla” štěstí. Na jejich příběh nás upozornila obyvatelka jedné malé obce nedaleko Kyjova. V řadové zástavbě, ve dvoře, který vypadá a voní jako smetiště, žije početná smečka středně velkých psů, kteří se nikdy nedostali za vrata. Nikdy je nikdo z místních neviděl, přesto o nich celá obec ví. Jejich neustálý štěkot je (hlavně v noci) slyšet do dálky. Místo boudiček mají podvozky aut a rozpadlé skříně, místo mističek oprýskané kastroly a plechovky. Živoří v bahně, feny rodí mezi haldami harampádí nahromaděného majitelkou.

20220609 183224Seniorka, která dle svých slov žije ve strach ze zlodějů, odmítala dlouhé roky svou situaci řešit. Ona žádný problém nevidí. Ani to, že jí štěňata běžně umírají. Pokud přežijí, čeká je stejný osud jako jejich matky a otce a příběh se opakuje. Problém přerostl do stavu, kdy na dvoře pod všemi těmi krámy žije, dá-li se tomu tak říct, zhruba dvacítka psů. Přesný počet nezná nikdo. Při kontrole KVS jich mělo být 12. My jsme jich o měsíc později napočítali 16. V červnu jsme tam byli poprvé a dosud nám po dlouhém a náročném vyjednávání majitelka svolila odvézt pouze čtyři fenky. Odchyt byl velmi náročný a všechny odchycené holčičky abnormálně vystresované. Strachy doslova po**ané. Není se čemu divit. Tamní psi od lidí nečekají nic dobrého, bojí se ruky, bojí se hlasu, rychlého pohybu, mají smrt v očích. Nemají jména a v čerstvě vystavených očkovacích průkazech ani data narození, ani pohlaví. Prostě “moji psi”. Místo šťastného soužití s lidmi, zde panuje strach a zákony smečky. Silnější se nažere, na slabého nezbyde. Starší samci se “postarají” o pokračování rodu, fena uvázaná na řetěz nemá šanci se bránit. Po dvoře běhají jak odrostlá štěňata, tak dospělí psi. Je zcela zřejmé, že tento problém stejně jako u smečky ze Znojemska trvá už roky, možná dekády. Ten pohled jen tak z hlavy nevymažeme. Mezi psy běhají hlodavci, můžeme se jen domýšlet, jestli za úmrtí některých pejsků mohla leptospiróza nebo jiná zákeřná nemoc, které “normální člověk” umí zabránit jednoduše tak, že svého psa nechá očkovat. Po kontrole KVS a hrozícímu riziku vysoké pokuty za nedodržení zákona zavolali majitelé veterináře. Ten 12 psů naočkoval a načipoval. Víc jich nejspíš nenašel, nebo nechytil.20220609 165524

Odjely k nám čtyři holčičky. Nejmladší Pipi Punčochu jsme po karanténě začlenili do Znojemské smečky ke štěněcím vrstevníkům, což ji poměrně rychle dostalo do naprosté pohody a brzy bude tato opička připravena k odchodu do milující rodiny. Černoznakatá Viola je ze všech nejstarší,asi čtyřletá, má ale šeredné zuby, slabě zastřené plíce, prochází léčbou. Až bude zdravá a dožene socializaci, čeká ji kastrace a i pro ni najdeme tu nej nej rodinu na zemi. Druhá nejmladší Camomila je velmi zvědavé sluníčko, ráda by se s člověkem kamarádila, ale stále si na duši nese šrámy a tak je ještě dosti opatrná a plachá. Věříme, že strach brzy překoná a i ona se dočká happy endu. Poslední Bellis je na tom psychicky nejhůř. Velmi se bojí, skoro nevychází z boudy, má panický strach a kouše kolem sebe. Bude potřebovat nejvíce času, ale nakonec i ona snad zvládne vykročit z děsivé minulosti do sluníčkové budoucnosti. Všechny holky jsou opakovaně odčervené (nechtějte vidět, co z nich vyšlo), kompletně očkované, čipované, mají vystavené pasy, umí nosit obojek a pomalinku si zvykají na vodítko.

20220609 165620Ptáte se, jaký bude osud dalších pejsků, kteří stále čekají na vysvobození pod hromadou harampádí? Jednáme o vydání dalších fenek. Za úspěch bychom v této fázi považovali i “jen” převoz fen na kastraci. Podle posledních zpráv totiž rodina vlastní další stavení ve stejném stavu a měly by v něm být kočky. Situaci nám neulehčuje ani fakt, že se starosta nestará a jeho přístup k celému problému je přinejmenším laxní. KVS doporučila odebrání, ale dál je bezzubá a sousedé bezradní.


20220609 231335My se staráme o bezmála čtyřicítku psů a zhruba stejný počet chudáků máme na seznamu čekajících. Denně nám “klepou na ramena” další lidé, kteří žádají o pomoc s dalšími psy v podobných podmínkách, čekajícími na vysvobození. Potřebujeme dokončit provozní budovu, která bude mít prostornější karanténu. Chybí finance i řemeslníci. Jak dál? Zavřít oči před tím neumíme, ale sakra nevíme, jak to máme všechno udělat. Nejsme nafukovací a víme, že pečovat o ještě větší množství psů není cesta, bylo by to na úkor těch, které už jsme přijali. A rozhodně se nechceme se nechat tlačit ke snižování standardu péče o naše svěřence. Ale feny už mohou být zase březí. Musíme jednat ihned!

Dokud budou na dvoře feny a psi pohromadě, můžeme co šest měsíců plakat nad rozlitým mlékem, urgovat úředníky a škemrat o vaši finanční podporu. A to není cesta. Tohle musí skončit, co nejdříve. Nevzdáme to, ale bez vás to nezvládneme. Prosíme tedy každého, kdo je ochotný přispět pejskům na lepší zítřky, o podporu na účet veřejné sbírky číslo 2601143882/2010 s VS 2204. Níže naleznete i QR kód pro rychlou platbu.

qr sobulky

Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!

https://www.youtube.com/watch?v=Otp_8LwhUxM

 

Sobulky1
Sobulky
Sobulky3
20220609 183224
20220609 231335
Sobulky 4
VideoCapture 20220921 222931

Čtěte: Příběh smečky z Kyjovska pokračuje

Dočasky.cz, z. s.

info@docasky.cz

Nová 931/59, Lanžhot, 691 51
(návštěvy možné pouze po předchozí domluvě)
IČ: 01917501, Registrované Ministerstvem vnitra i Úřadem na ochranu osobních údajů

Spolek Dočasky.cz je veden pod spisovou značkou L 17647/KSBR u Krajského soudu v Brně.

Registrační číslo státní veterinární správy CZ 62C04757

Číslo účtu veřejné sbírky ve Fio banka, a.s.:
platby v CZK: 2601143882/2010
platby v EUR: 2601143882/8330

CZ / EN